architectuurkunst

De optie architectuurkunst sluit geheel aan bij de architecturale kunsten. Het is de kunst van de ruimte, van het meubel en van wat er in de ruimte beweegt. Dit betekent dat de binnenruimte wordt onderzocht omwille van haar impact op het wezen van de gebruiker die in de ruimte werkt, woont of beweegt. Maar ook op het wezen van de toeschouwer die de ruimte aanschouwt, bewondert of zich toeëigent.

Heeft dit te maken met de vorm, de materialen, het licht, de kleur, de klank of het comfort? Of heeft dit te maken met onszelf, en hoe de ruimte dient te worden benaderd, gebruikt of gelezen? Heeft dit te maken met de kracht van het medium zelf, de schaal, de muzikaliteit of de omhelzing? Is het meubilair functioneel of kunst? Is het licht hemels of is het zakelijk? Is de binnenruimte een kledingstuk of een toestel? Wordt de ruimte gebruikt of moet ze worden ondergaan? Onderwerpt u zich aan de ruimte, of onderwerpt de ruimte zich aan u?
Veel vragen, maar ook veel antwoorden.
 
De eerste jaren van de opleiding zal je deelopdrachten krijgen. Daarin komen aspecten over vorm, functionaliteit, kunstzinnigheid, symboliek en materiaal aan bod. Er wordt je aangeleerd hoe je een onderzoek start, hoe je een idee vormt en hoe je je eigen ideeën tot uitdrukking brengt. Hoe je tot een ontwerp of een concept komt.De leraar maakt er een punt van om je de taal van de architectuur aan te leren, om je te leren omgaan met vorm, met licht, met textuur, met tekeningen, met fotografie en met perspectief. Maar ook met belangen, met duurzaamheid en hun waarde binnen onze samenleving. Met de omgeving, met engagement, met kunst en met geschiedenis.
De hogere jaren zullen je begeleiden binnen je eigen vrijheid. Eigen ideeën zullen eerst door de leraar in een vollediger opdracht worden gegoten, waardoor jij dan tot omvangrijker oplossingen kan komen, tot oplossingen die ook een confrontatie met de gemeenschap aankunnen en die dus kunnen getoond en best ook gebruikt worden. Die dus werkelijk zijn.
Er is geen voorkennis nodig, enkel een grote liefde voor het architecturale. Er is ook geen start-gereedschap nodig, je schaft op termijn de middelen aan die het best bij je geaardheid en je zoektocht passen: middelen voor fotografie, visualisatie, tekenen, modelbouw, grafiek, geometrie, beweging, sculptuur, materiaalverwerking, constructie, precisie, meting, sterkte, …. of dan toch wel een potlood! 
Op deze blog kan je binnenkijken in het atelier

Download een losse greep uit de lesopdrachten
Wanneer
Op dinsdag van 18u. tot 21.30u. en op woensdag van 18u. tot 21.30u.
Waar
Lakenmarkt 3 te Tielt
Leraar
Johan Laethem