DAG v/d ACADEMIES

Cijfers zeggen lang niet alles, maar vaak tonen ze wel het belang van bepaalde zaken. Zo ook voor de academies. Het deeltijds kunstonderwijs telde in Vlaanderen in het schooljaar 2016-2017 maar liefst 178.624 financierbare leerlingen. In de beeldende kunsten waren dat er 65.058, in de richting muziek 78.957, in de richting woord 21.512 en in de richting dans 13.097. Bekijk hier alle cijfers.

Vlaanderen telt in totaal 168 academies, waarvan 65 beeldende kunst en 90 muziek, woord en dans. Er zijn ook 13 kunstacademies die alle studierichtingen aanbieden. In totaal voorziet Vlaanderen 236.866.000 euro voor de sector, goed voor zo’n 2,15 % van het totale onderwijsbudget.

 In Tielt telt de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord iets minder dan 1.300 leerlingen. Voor de Kunstacademie zijn dit er ongeveer 950. Op de ‘Dag van de Academies’ maak je kennis met het deeltijds kunstonderwijsaanbod in onze regio.


MUZIEK & WOORD – “LIVE OP TV”

In het weekend van 2 en 3 februari 2018 is het weer zover! De Academie voor Muziek en Woord spreidt zijn vleugels en  viert zijn jaarlijkse Dag van de Academies. Dan schreeuwen zij hun ‘Boodschap van Algemeen Nut’ van de daken. Want dat is immers het thema van dit jaar over heel Vlaanderen. De boodschap van algemeen nut van onze academie is helder en duidelijk: ‘Geef Ruimte aan Talent’. Wij gieten deze boodschap in een ludiek verhaal rond Reus Ruimte en Reuzin Talent.

Onze reus Ruimte lijdt namelijk aan een burn-out, hij heeft niets meer te geven en dat stemt heel verdrietig. Reuzin Talent wil hem graag een handje helpen, maar hoe? Het hele relaas rond de reuzen giet de Academie in maar liefst  5 knotsgekke live radio en tv programma’s. Kom gezellig alleen of met je hele kroost live genieten van dit gebeuren. Want de academie zal overal te vinden zijn. Op vrijdag in Meulebeke en Aarsele. Op zaterdagmorgen in Pittem en Zwevezele . Tenslotte een waanzinnige live tv-show in de Europahal van Tielt. Het publiek wordt getrakteerd op bakken muziek en woord door jong en oud. Een niet te missen evenement! 

We bezoeken sinds lang nog eens de bij-afdelingen van de academie. We starten op vrijdag 2 februari met Meulebeke en daarna trekken we naar Aarsele. Op zaterdag 3 februari gaat het richting Pittem en daarna Zwevezele. We eindigen met een slotshow in de Europahal in Tielt.

  • Vrijdag 2 februari 16u30: afdeling Meulebeke
  • Vrijdag 2 februari 19u30: afdeling Aarsele
  • Zaterdag 3 februari 08u30: afdeling Pittem
  • Zaterdag 3 februari 11u30: afdeling Zwevezele
  • Zaterdag 3 februari 18u00: afdeling Tielt

We bouwen in elke afdeling een heuse Tv-studio en zenden alles uit op groot scherm in een grote ruimte waar het publiek zal zitten.
​Elke show is op dezelfde manier opgebouwd en verdeeld in een aantal rubrieken. Deze worden aan elkaar gepraat door interviews, filmpjes, jingles, …

 

BEELDENDE KUNSTEN

 

(deze info wordt regelmatig geupdatet)

De Stedelijke Kunstacademie spreidt haar programma voor ‘Dag van de Academies’ over twee dagen, met op vrijdagnamiddag- en avond open ateliers, workshops en lezingen voor jongeren en volwassenen en op zaterdagvoormiddag een project rond dierenwelzijn voor kinderen en jongeren, onder leiding van kunstenaar Phillippe Tonnard (Gent, °1959).

vrijdag 2 februari

OPEN ATELIERS & WORKSHOPS
Vanaf de late namiddag tot ’s avonds laat kunnen zowel de ingeschreven cursisten, de studenten middelbare graad vanaf 16 jaar, als geïnteresseerden van buiten de academie gratis deelnemen aan de lessen. Bovendien worden in elk van onze opleidingen speciale workshops voorzien, waarbij iedereen van nul kan starten, zonder enige voorkennis of artistieke ervaring.
Voor een vlotte organisatie zal u voor deze workshops vanaf 21 januari dienen in te schrijven via www.academietielt.be/evenementen
[de cursisten die niet deelnemen aan een workshop, maar gewoon in hun atelier willen komen verder werken, hoeven niet vooraf in te schrijven.]

LEZINGEN PHILIPPE TONNARD
Daarnaast krijgen de bezoekers en de studenten die dag twee maal de kans om een lezing van beeldend kunstenaar Philippe Tonnard, over zijn artistiek project “De dieren vinden het goed/Les animaux trouvent ça bien”.  Zijn vertrekpunt is de dualiteit tussen het behaaglijke ontwerp van een oranje lunchbox van Ikea en wat er soms binnen in de doos wordt gestopt: gestampte, vermalen en geplette dieren. 
– Om 19.30u. in de BIB Tielt, Lakenmarkt

zaterdag 3 februari

WORKSHOP PHILIPPE TONNARD
Op zaterdag 3 februari 2018 kunnen de kinderen en jongeren tot en met 15 jaar oud, samen met hun ouders, vrienden en familie de hele voormiddag samen werken met kunstenaar Philippe Tonnard. Naar analogie met het eigen onderzoek van de kunstenaar (“De dieren vinden het goed”) kunnen de kinderen en sympathisanten zelf een brooddoos gaan bewerken: de voor- en achterkant van het beestje kan worden besmeurd, verbrijzeld, versneden, uiteengereten, verbrand, gesmolten… om er uiteindelijk nieuw leven mee te creëren: de speelplaats vooraan de Godelieveschool wordt met de brokstukken en restanten herschapen tot een ware dierentuin met levensgrote dieren.
– 3 febr. van 08.30u. tot 12.00u. – Godelieveschool, Kerkstraat 13
(bij uitzonderlijk slecht weer gaat deze activiteit door in de Europahal Tielt)

OPTREDEN ORANGE PENDEK
’s Middags sluit Philippe Tonnard het evenement muzikaal af met een optreden met zijn band, Orange Pendek, een groep die Tonnard nu al meer dan 8 jaar leidt als zanger, gitarist, tekstschrijver en componist.