DAG v/d ACADEMIES

 
[ujicountdown id=”kunstacademie – eindejaarsexpo” expire=”2017/02/18 10:00″ hide=”true” url=”” subscr=”” recurring=”” rectype=”second” repeats=””]Cijfers zeggen lang niet alles, maar vaak tonen ze wel het belang van bepaalde zaken. Zo ook voor de academies. Het deeltijds kunstonderwijs telde in Vlaanderen in het schooljaar 2015-2016 maar liefst 177.798 financierbare leerlingen. In de beeldende kunsten waren dat er 64.447, in de richting muziek 79.372, in de richting woord 21.042 en in de richting dans 12.937.
 
Vlaanderen telt in totaal 168 academies, waarvan 65 beeldende kunst en 90 muziek, woord en dans. Er zijn ook 13 kunstacademies die alle studierichtingen aanbieden. In totaal voorziet Vlaanderen 236.866.000 euro voor de sector, goed voor zo’n 2,15 % van het totale onderwijsbudget.
 
In Tielt telt de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord iets minder dan 1.300 leerlingen. Voor de Kunstacademie zijn dit er ongeveer 950. Op de ‘Dag van de Academies’ maak je kennis met het deeltijds kunstonderwijsaanbod.

 

De Stedelijke Academie voor Muziek en Woord verlaat haar vertrouwde stek en nodigt je op deze activiteiten uit:
 
‘IK ZING’
Alle klassen Samenzang, ook die van de filialen, en de koren van de Academie brengen hun vocale talenten samen en serveren een verbluffende selectie fijne liederen. Kom dus meezingen!
Locatie: Europahal, Gen. Maczekplein 5
Om 10u30
 
‘IK SPREEK’
De richting Woord tovert met woorden. In het unieke kader van Huis Mulle de Terschueren staat elke kamer voor je open. Krijg een persoonlijk gedicht, proef zoete woorden in gelegenheidscafé ‘Het onverwacht geluk’, geniet van cabaret ‘pur sang’ of val achterover van plotse improvisaties en nog veel meer.
Locatie: Huis Mulle de Verschueren, Ieperstraat 42-46
Vanaf 14u00
 
‘IK SPEEL’
De ‘fine-fleur’ van de academiemuzikanten brengen pareltjes uit de klassieke muziek. Stijlvol, afwisselend en altijd boeiend. Kortom, niet te missen.
Locatie: Europahal, Gen. Maczekplein 5
Om 18u00
 
‘IK JAZZ’
Onder de leuze ‘klank en drank’ tappen verschillende formaties uit de richting Jazz & Lichte Muziek uit verschillende vaten: evergreens, crooners, tijdloze popsongs en al wat het romantische hart doet smelten. Dansen mag ook! Welkom in de Tieltse jazzclub.
Locatie: Europahal, Gen. Maczekplein 5
Om 20u30

Tussen 10u00 en 16u00 vinden er drie activiteiten plaats in de Kunstacademie op de Lakenmarkt – met food- en drinks in keramiekbar van 11u. tot 14u.
 
‘IK BEN’
In een merkwaardig kabinet laten leerlingen dingen zien die staan voor hun eigen ‘ik’, die hun identiteit weerspiegelen. Voorwerpen die een intieme inkijk geven in wie ze zijn, in wat hen boeit, in wat hen maakt. Gezonde nieuwsgierigheid is aanbevolen!
Locatie: Kunstacademie, Lakenmarkt 3 (voormalig politiekantoor)
Ook nog te bezichtigen t.e.m. zaterdag 25 februari tijdens de openingsuren van de Kunstacademie.
 
‘IK DOE’
De ateliers van de hogere en specialisatiegraden zetten hun deuren open. Snuif de geur van olieverf en terpentijn op, ontdek de finesses van photoshop, voel de buigzaamheid van klei en ontdek nog zoveel meer.
Locatie: Kunstacademie, Lakenmarkt 3 • Ateliers Beeldhouwen en Vrije Grafiek/Mixed Media: Deinsesteenweg 71, Tielt
 
‘IK TOON’
De expo ‘Ceramiek’ van interne en externe kunstenaars is te bezichtigen in de galerijgangen. Klassieke paden worden verlaten met eigenzinnige interpretaties en nieuwe inzichten tot gevolg.
Locatie: Kunstacademie, Lakenmarkt 3
Deze expo loopt van donderdag 9 februari t.e.m. zaterdag 25 maart en is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de Kunstacademie.