Week van de Academies
10-16 februari 2020
Deze pagina krijgt regelmatig een update met nieuwe info

Vlaanderen telt in totaal 168 academies, waarvan 65 beeldende kunst en 90 muziek, woord en dans. Er zijn ook 13 kunstacademies die alle studierichtingen aanbieden. In totaal voorziet Vlaanderen 236.866.000 euro voor de sector, goed voor zo’n 2,15 % van het totale onderwijsbudget. In Tielt telt de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord iets meer dan 1.500 leerlingen. Voor de Kunstacademie zijn dit er ongeveer 850. Op de ‘Dag van de Academies’ maak je kennis met het deeltijds kunstonderwijsaanbod in onze regio.
LEES MEER

De kracht van steAm
We kennen het allemaal Science Technology Engineeringen Mathematics. STEM is een internationaal letterwoord dat staat voor een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen. Je denkt misschien meteen aan ingenieurs of programmeurs, maar STEM is veel meer dan dat.
Maar voor ons hoort er de A van Academies bij
​De samenleving van vandaag heeft volgens de Vlaamse overheid mensen nodig met een steAm-profiel. Hoe voeg je een dosis cultuur of Arts toe aan het zakelijke STEM-onderwijs? Met een A van Academie uiteraard.

Graag meer steAm
Op de week van de Academies zetten we in op meer steAm. We ondersteunen de Vlaamse Regering met haar STEM-actieplan en als we verbinding tussen de S, de T, de E en de M willen, dan staat de A van Academie daar perfect tussen. Artistieke oplossingen voor ingewikkelde vraagstukken vragen immers om creativiteit. Innovatie kan niet zonder die Arts. Wil je All round jongeren opleiden in de visie van de Homo Universalis, dan kan je niet zonder de Academies in Vlaanderen. Die Academies bieden je die verbinding aan. Ze zorgen ervoor dat de Artistieke zelfontplooiing van iedere leerling – jong en oud – tot zijn recht komt.


MUZIEK & WOORD
de kracht van steam

*enkel mits reservatie – klik hier meteen door naar bestelmodule onderaan deze pagina >>>

Breng uw reservatiebevestiging mee op smartphone of geprint.
! Deelnemende leerlingen hoeven niet te reserveren

• 10-13 februari – Toonmomenten
Leerlingen specialisatie 2 en laatstejaars vierde graad spelen een deel van hun eindprogramma.
> Maandag 10/02 om 19u.: Eva Beernaert, Andreas Maton, Amela De Paepe, Milan Lefranc, Fleur Beuselinck, Axl Danneels, Miche Vervaele, Jochen Vanseveren, Robbe Van Ryckeghem, Antje Verstaen, Tuur Dumoulin, Oscar Nolf, Simon Desmet.
> Dinsdag 11/02 om 19u.: Hannes Inghelaere, Emma Barbez, Stans Wouters, Joachim Verstappe, Antje Verstaen, Wojciech Malinowski, Eline Meireson, Jelena Maes, Bert Vankeirsbilck
> Woensdag 12/02 om 19u.: Eline Vandenbruaene, Erwin Sluiter, Bart Kubben, Martine Verberckmoes, Pedro Pattyn
> Donderdag13/02 om 17.30u.: Erasmus Van Biervliet, Jacob Vermeulen, Sofie Deschepper, Jelena Maes, Amber Van Eenoo, Germaan Ryckeboer, Elien Vuylsteke, Lien Pottie

• 14 februari – De Woordfabriek – 18u. Europahal * (max. 120)

De enige echte Woordfabriek van Tielt opent haar deuren voor het grote publiek! Wil je meer weten over de productiemethode om woordkunst om te zetten in energie, reserveer dan snel voor een spraakmakende rondleiding. Hou er wel rekening mee dat er strenge veiligheidsvoorschriften gelden…

 

• 15 februari – Samenzang & Concerten – Jazz
10.00u. – samenzang I in Europahal * (max. 450)
11.15u.  – samenzang II in Europahal * (max. 450)
14.00u. – koffieconcert I in Europahal
16.00u. – koffieconcert II in Academiezaal * (max. 80)
18.00u. – Saxchoir: saxofoonklassen Tielt, Oudenaarde, Roeselare, Aalst
olv AnnVerschuere in Europahal
20.00u. – Steamy Jazz Sessions in Europahal

• 16 februari – Fagottendag
Het Phenix Fagottenkwartet organiseert voor de negende keer, samen met VLAMO West-Vlaanderen en de SAMW Tielt, deze fagottendag.
De dag staat open voor álle fagottisten ongeacht leeftijd en niveau. Er zijn workshops (fagotonderhoud, rieten enz), masterclasses, het fagottenorkest en exposanten.
Kortom, beleef een prachtige dag tussen fagottisten, je zal er ongetwijfeld veel van opsteken.Meer info vind je hier!

KUNSTACADEMIE
ruimte voor verbinding

• 12 februari – Kunstkwis 2020 – Europahal 19u.
We zoeken opnieuw een mooie balans tussen vragen over beeldende kunst van vroeger en nu en een peiling naar jouw algemene kennis! Stel alvast jouw team strategisch samen en ding op 12/02/2020 in de Europahal mee naar de eerste prijs, een uniek kunstwerk van de hand van docent Johan Laethem. Opgelet: Slechts 30 kwistafels. Bestel snel die van jouw team.  LEES MEER

 

Voor iedereen
Het opzet van de quiz heeft hetzelfde doel als de editie van vorig jaar: zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier nieuwsgierig en enthousiast maken voor beeldende kunst. De quiz is dan ook niet alleen bedoeld voor studenten, leerkrachten en actieve cultuurparticipanten, maar ook voor gelegenheidsquizzers zonder specifieke kennis over beeldende kunst. Daarom valt ongeveer de helft van de punten te verdienen met algemene kennisvragen over actualiteit, aardrijkskunde, wetenschap, film, muziek, literatuur, geschiedenis, sport en spel. Het scorebord van de gemoedelijke wedstrijd van vorig jaar bewijst dat dit in de praktijk haalbaar is: het team op de laatste plaats behaalde toch nog de helft van de te verdienen punten. Zo gaat elke deelnemer na afloop van de quiz met een goed gevoel naar huis en heeft men in het slechtste geval een hoop bijgeleerd over beeldende kunst.
Ook niet alleen inhoudelijk, maar ook financieel wordt de drempel zo laag mogelijk gehouden: deelnemen aan de KunstKwis is volledig gratis!

U K(w)iest
Om zeker te zijn dat niet alleen de balans tussen algemene kennis en vragen over beeldende kunsten in evenwicht is, maar ook de moeilijkheidsgraad van de quiz een gezond gemiddelde vindt, doet de Stedelijke Kunstacademie ook dit jaar beroep op de Tieltse quizvereniging ‘U K(w)iest’. Michel Vandaele en Wout Vincke staan directeur Jonas Callens (tevens quizmaster) en z’n team opnieuw bij om het recept, de opbouw en het niveau van de quiz mee te helpen begeleiden. Beide heren vormen op de avond zelf de onpartijdige jury en houden ook zorgvuldig de score bij.

Prijs
Net zoals ook deelnemen aan het deeltijds kunstonderwijs belangrijker is dan het resultaat, wil ook deze wedstrijd vooral een joviaal, sfeervol en ontspannend karakter hebben, waarbij de rijkdom van de kunsten centraal staan. Maar omdat er zonder rangschikking nu eenmaal geen wedstrijd is, heeft de organisatie ook een unieke prijs voorzien voor de winnende ploeg: de trofee is dit keer een ontwerp en uitvoering van de hand van Johan Laethem, docent aan de Stedelijke Kunstacademie.

Praktisch
Wil je graag meedoen? Schrijf jouw ploeg van in totaal 4 deelnemers dan online in via de website van de academie. Deelname is GRATIS!
Locatie: Europahal
Tijdstip: 19u00
Toegang: gratis
Inschrijven: www.academietielt.be

• 15 februari – Ruimte voor verbinding – Godelieveschool, Kerkstraat 
In de voormiddag maken we schuilplaatsen, iglo’s of shelters. In de namiddag zoeken we daarin verbinding met kunst, optredens en performances. Gratis, sfeer, verwondering


BESTELMODULE KAARTEN SAMW TIELT • Geen reservatie nodig voor deelnemende leerlingen