Evenementen


Uit een heel breed en divers aanbod, selecteerden wij een aantal activiteiten waarvan we vermoeden dat ook jij die wel eens interessant zou kunnen vinden. Klik en lees.


FILM: In ‘The Invader’, de eerste langspeelfilm van videokunstenaar Nicolas Provost, speelt Sawadogo de Afrikaanse vluchteling Amadou die aanspoelt op een strand in Lampedusa, en na de initiële betovering terecht komt in de illegaliteit.

Een koppelbaas in Brussel stelt hem tewerk in erbarmelijke omstandigheden. Wanneer z’n beste vriend overlijdt, vlucht Amadou de stad in. Hij wil de dood van zijn kompaan wreken,en raakt in de ban van een blonde zakenvrouw aan wie hij zichzelf voorstelt als “mister Obama”. De twee beginnen een passionele affaire, maar op het eind is het niet zeker of Amadou de vrouw werkelijk heeft bemind dan wel ingebeeld.

“Ik wou geen politieke film maken of een sentimenteel en politiek correct portret van migratie,” aldus nog Provost in een gesprek met de VRT. “Wat mij interesseert is de antiheld, en daar een monster van durven maken: het monster dat wij op migranten projecteren, misschien. Begrijp me niet verkeerd: vandaag de dag ìs migratie vaak een tragedie. Maar migratie is ook van alle tijden, het fenomeen bestaat al sinds Adam en Eva.”

Op maandag 5 november 2018 wordt ‘The Invader’ uitzonderlijk vertoond in De Traagheid, voor iedereen een unieke gelegenheid om deze film te ervaren! Als kers op de taart komt Nicolas Provost die avond zijn werk zelf inleiden voor het publiek.  GRATIS INKOM


EXPO: Voor haar eerste tentoonstelling van dit nieuwe schooljaar nodigt de academie kunstenaars uit die via hun werk vragen stellen over de toestand van onze wereld en hoe men zich daartoe kan verhouden. We zijn immers niet ver af van het punt waarop de mens de gehele aarde tot zijn wereld zal hebben gekolonialiseerd. Zo wordt alle leven op deze planeet van hem afhankelijk gemaakt en zo dienen wij de kunstenaar te vragen of dat een doel kan zijn geweest?
 
De tentoonstelling opent feestelijk op donderdagavond 20 september 2018 om 19u30 in de wandelgangen van de academie en is tot en met zaterdag 10 november te bezichtigen tijdens de openingsuren van het secretariaat.
Met werk van Erik Van Lieshout, Jef Geys, Susanna Inglada, Gert Robijns, Tuur & Flup Marinus, Peter Puype, Pol Delameillieure, Hendrik Vermeulen en Johan Grimonprez.
(reservatie niet nodig)


FILM: In ‘Blue Orchids’ toont videokunstenaar Johan Grimonprez (Roeselare, 1962) een dubbelportret van twee experten die tegengestelde uitersten vertegenwoordigen in het speelveld van de wereldwijde wapenhandel.
 
De verhalen van voormalig New York Times-correspondent Chris Hedges en van voormalig wapenhandelaar Riccardo Privitera, vormen een zowel verrassend als verontrustend kader voor schokkende onthullingen over de oorlogsindustrie.
Toen Grimonprez met Hedges en Privitera sprak over zijn in 2016 uitgebrachte film Shadow World, werd hem duidelijk dat beide mannen dezelfde pijn en hetzelfde trauma beschreven, maar vanuit radicaal tegenovergestelde perspectieven: de één wijdt zijn leven aan het ontmaskeren van leugens, de ander heeft zijn leven op leugens gebouwd. Uit hun persoonlijke getuigenissen en de politieke geschiedenis doemt een beeld op van de omvang van het leed en de huichelarij, waarin de wapenhandel een symptoom blijkt van een veel dieper liggende kwaal: hebzucht.
 
De Stedelijke Kunstacademie vertoont dit werk in het kader van de tentoonstelling ‘Ter Wereld’, op vrijdagavond 09 november 2018 in Theater Malpertuis – 19u. – 3 euro (ter plaatse te betalen).  Johan Grimonprez zal er die avond zijn film persoonlijk komen inleiden. (reservatie nodig via form. hierboven)