De voorbije twee schooljaren organiseerde de Stedelijke Kunstacademie van Tielt een KunstKwis rondom de jaarlijkse Vlaamse ‘Dag van de Academies’ in februari. Omdat evenementen organiseren met veel publiek dan wellicht nog niet mogelijk zal zijn, en ook omdat we tijdens de donkere maanden die komen meer dan ooit nood hebben aan kunstbeleving en afleiding, spreiden we onze quiz dit jaar over een periode van enkele weken.

We bieden opnieuw een gebalanceerde mengeling van vragenrondes aan over beeldende kunsten, muziek, theater, film, … doorspekt met vragen over wetenswaardigheden uit de actualiteit, sport, geschiedenis, aardrijkskunde en andere meer klassieke quiz-thema’s.

Hoe werkt het? Wie wil meedoen, meldt zich voor 19 december 2020 aan op onze website, www.academietielt.be. Deelnemers krijgen dan een link waar de digitale invulformulieren gedownload en afgedrukt kunnen worden. Tijdens de kerstvakantie worden dan de opgenomen vragenrondes gepubliceerd op YouTube. Je kan zelf kiezen waar en wanneer je de KunstKwis wil spelen: thuis of tijdens een werkpauze, individueel of samen met je bubbel, op kerstavond of oudejaarsavond, … Na afloop zend je je antwoorden per mail door naar de quizmaster, Jonas Callens.

Hoe controleren wij dan de tijd en of er niet vals gespeeld wordt? Dat doen we niet. De hoofdprijs is immers een opgefriste geest, een boeiende kennismaking met misschien nog onbekende kunstwerken, het gezellig samen zoeken en dat verdomde virus eens even kunnen vergeten. Voor de competitiebeesten onder jullie voorzien we wel een rangschikking die rekening houdt met de snelheid waarbij de antwoordformulieren terugbezorgd worden. Iedereen die deelneemt aan deze quiz is een welzijn-winnaar, maar de cijfermatige laureaat wordt na het laatste deel van de KunstKwis bekend gemaakt.