DOMEIN WOORD

1° GRAAD – PODIUMKRIEBELS

Vanaf 6 jaar/1° leerjaar
1 lesuur per week

Speciaal voor 6/7 jarigen organiseert onze academie de nieuwe richting “podiumkriebels”. Dit is een domeinoverschrijdende initiatie waarin zowel muziek als woord aan bod komen.In podiumkriebels maken kinderen op een speelse en ongedwongen manier kennis met muziek, woord en beweging.
Podiumkriebels is de ideale warmmaker om later vol enthousiasme de stap te zetten naar muziek en/of woord in het derde leerjaar. Ga ook jij mee op ons muzisch avontuur? Schrijf dan snel in voor “podiumkriebels”.

Klik hier voor de lesuren


2° GRAAD

Vanaf 8 jaar/3° leerjaar
1 lesuur per week

Ben je een echte spraakwaterval? Droom je ervan om toneel te spelen of misschien een rol te bemachtigen in je favoriete TV-serie?
Wil je graag leren goochelen met klanken, spontaan gedichtjes uit je mouw schudden of gewoon gezellig creatief zijn met taal?
Of ben je een beetje verlegen om in een groep iets te zeggen?
Dan is het woordatelier helemaal iets voor jou!
In woordatelier kan je op elke leeftijd instappen. Wie 12 jaar is of ouder start meteen in de 3° graad woord.
Waar: in alle vestigingsplaatsen

Klik hier voor de lesuren


3° GRAAD

De 2 lesuren woordstudio kunnen in 1 lesblok gevolgd worden.
Wie de 2° graad woord afwerkte of minimum 12 jaar is kan starten in de 3° graad.

> Jongeren (12-15 jaar)
2u/week les in het woordlab
Enerzijds leer je via spel, kleine tekstjes en veel improvisatieoefeningen de technieken van het toneelspel. Daarnaast speel je met woorden, gedichten, teksten en monologen in een mooie taal. Je leert vertellen en je uitleven in de gevoelswereld van teksten en personages.

> Volwassenen (+15j)
2u/week les in het woordlab
1 uur daarvan kan je in samenspraak met de leerkracht kiezen tussen 3 mogelijkheden:
> in verteltheater werk je met verhalen en poëzie. Ben je iemand die mensen wil ontroeren, aan het lachen brengen … stil doen worden? Dan is verteltheater echt iets voor jou! Met video en muziek maken we het helemaal jouw ding!
> in speltheater ontdek je via spel, kleine tekstjes en veel improvisatieoefeningen de technieken van het toneelspel.
> in spreken en presenteren leer je spreken voor een groep, debatten leiden, speeches maken en live brengen.
Deze 3 keuzemogelijkheden vind je ook uitgebreider terug in de aansluitende 4° graad.
Enkel in Tielt

Klik hier voor de lesuren


4° GRAAD

3 jarige opleiding
2 uur les per week
Enkel in Tielt

Wie de 3° graad woord afwerkte of reeds een vooropleiding heeft genoten start in de 4° graad. Je volgt gedurende 3 jaar 2u/week les: 1u per week dramalab en 1u naar keuze. Dit zijn de 7 keuzemogelijkheden:

> Verteltheater (vroeger voordracht)
> Speltheater (vroeger toneel)
> Spreken en presenteren (vroeger welsprekendheid)
Zie beschrijving bij derde graad woord.

> NIEUW: Theatermaken/Improvisatietheater
Hou jij zowel van spelen als creëren? Samen met anderen maak én speel je tijdens deze lessen je eigen voorstelling. We werken aan je spreekvaardigheid en lichaamstaal. Je leert je eigen theatertaal ontwikkelen. We gaan aan de slag met (theater)teksten, filmfragmenten, muziek, beeldmateriaal, improvisatie-oefeningen… Samen met anderen maak je een bijzondere voorstelling.

> NIEUW: Cabaret & Comedy
Je leert het metier van de cabaretier: je vertelt verhalen, brengt mensen aan het lachen, maar weet ze ook te ontroeren. De belangrijkste drijfkracht blijft het gesproken woord, maar ook kleinkunst en andere vormen van expressie kunnen aan bod komen. Cabaret is maatwerk: de vorm waarin je dit doet is vrij te kiezen.

> NIEUW: Theaterregisseur
Hier leer je spelers coachen naar verrassende theatervoorstellingen. Je leert technieken om repetities effectief en inspirerend vorm te geven, spannend theatraal materiaal uit je spelers te halen en diverse vormen van theatermaken toe te passen op de scène.

> Optie Schrijver
Ben je gebeten door taal en wil je aan de slag met verhalen, gedichten of podiumteksten?
Je bent 3 jaar welkom voor 3u/week in de les ‘schrijven’.
Deze cursus is dé uitgelezen plek om je eigen pennenstreken te verkennen en te verfijnen. Samen met een kleine groep gemotiveerde medeschrijvers oefen je stijl en taal. Je experimenteert met allerlei genres en je krijgt uiteraard ook het werk van professionals voorgeschoteld.

Klik hier voor de lesuren


NIEUW: Specialisatie

2-jarige opleiding met 2uur/week
Deze 2-jarige vervolgopleiding richt zich tot leerlingen die zich wensen te specialiseren. Dit kan zowel in het domein Muziek als in Woord. Je werkt in overleg met de leerkracht en de directeur een eigen project uit en kiest hiervoor 2 vakken uit het volledige aanbod van de academie.